Valutaváltó

FreeCurrencyRates.com
Aggódnak a britek, hogy mi lesz a Brexit után

A Brit Iparszövetség (CBI) vezérigazgatója szerint nagyon rossz hatást gyakorolna a brit gazdaságra, ha a brit EU-tagság megszűnése után a kormány adminisztratív korlátokkal, például vízumrendszer bevezetésével akadályozná az EU-munkavállalók nagy-britanniai letelepedését. Carolyn Fairbairn Theresa May brit miniszterelnökhöz intézett felhívásában azt közölte, hogy a brit üzleti szektor számára sürgősen egyértelművé kell tenni, hogy ki élhet és dolgozhat az Egyesült Királyságban most és a jövőben. Carolyn Fairbairn szerint a brit vállalatok már most is a szakképzett munkaerő hiányától szenvednek. A brit gazdaságban rekordszintű a hazai foglalkoztatottsági ráta, és ha ebben a helyzetben a kormány "elfojtja" a hozzáférést a külföldi EU-munkaerőhöz, akkor a brit vállalatok egyszerűen nem jutnak hozzá a növekedésükhöz szükséges alkalmazotti gárdához. Ez viszont alacsonyabb adóbevételeket jelentene a brit költségvetés számára, és így kevesebb pénz jutna az oktatásra és az állami egészségügyi szolgálat (NHS) fenntartására. Carolyn Fairbairn szerint a kormánynak három intézkedést kell hoznia ennek elkerülésére:  • Garantálnia kell a már Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságait, arra az esetre is, ha a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások megállapodás nélkül zárulnak.

  • A brit vállalatokat biztosítani kell arról, hogy elegendő idejük lesz az alkalmazkodásra az új szabályozásokhoz. A CBI vezérigazgatója szerint ezért elengedhetetlen a kilépés után egy olyan átmeneti időszak, amely kifejezetten az új migrációs rendszer bevezetésére vonatkozik.

  • Egyértelműen ki kell zárni bármiféle olyan elképzelést, amely az Európai Unión kívüli munkavállalókkal szemben alkalmazott jelenlegi nagy-britanniai vízumrendszert terjesztené ki változtatás nélkül az EU-állampolgárokra. Ennek katasztrofális hatása lenne a brit gazdaságra, és a kisebb vállalatokat sújtaná a legnagyobb mértékben.

=